Mina favoriter (0)


Inga produkter...
Visa alla favoriter
0

Historia

Tage Lindblom - en framgångshistoria

 

I slutet av 1910-talet startade Svenska Importörers Förening, med herr Tage Lindblom som VD. År 1922 upphörde föreningen och Tage fick överta de etablerade kontakterna med exportföretag över hela världen. Den 1 juli 1922 bildades AB Tage Lindblom med kontor på Skeppsbron i Stockholm.

 

Tage Lindblom arbetade främst med kolonialvaror som kaffe, kryddor, torkad frukt och varor till charkindustrin. 1962, vid 82 års ålder, överlät Lindblom bolaget med sina fem anställda och att tiotal agenturer till Sven-Erik Edberg, som sedan tidigare hade agenturen för varumärket Monarch i Sverige.

Edberg skaffade fler agenturer och sammanslagningen av hans verksamhet med AB Tage Lindblom blev en naturlig utveckling som gav bra resultat. Företaget utvecklades och efterhand tillkom det såväl svenska som utländska agenturer. I mitten av 1960-talet blev kontoret på Skeppsbron för litet så verksamheten flyttades till Årsta Partihallar. För att få rikstäckning på butikssidan inleddes ett samarbete med två agenturfirmor i Göteborg och Malmö. I slutet av 1960-talet fanns ett 15-tal anställda i bolaget.

 

   

 

I slutet av 1970-talet flyttades kontoret till Haninge och man arbetade därifrån med bearbetning av grossister och industri för utländska huvudmän och från mitten av 1980-talet arbetade bolaget som agent på provisionsbasis men även med egen lagerhållning för distribution av frysta varor och konserver för de mindre grossisterna. Monarchsortimentet utökades, Baronosten från Österrike, Edamerosten från Holland och Stiltonost från England blev populära produkter. Storkökshandeln blev allt mera intressant vid denna tid.

1995 blev Bengt Lönnberg ny ägare av bolaget och kontoret flyttades till Ålstavägen i Barkarby. Tage Lindblom utvecklades till ett välkänt, rikstäckande import- och säljbolag. Till stor del lagerhållande och med ett brett sortiment för storkökshandeln. Nya leverantörer och uppdragsgivare tillkom, bl.a. Bonduelle, Örnäs och Kellogg's.

2008 tog livsmedelskoncernen Talios Invest AB över som nya ägare av verksamheten. Vidareutvecklingen av Tage Lindblom fortsatte och det skedde en stor utveckling av kolonialsortimentet med tonvikt på ekologiska produkter. Under denna tid flyttades lagret till Linköping där det fortfarande är beläget.

Sedan början av 2017 ingår vi i en företagsgrupp där Preato Capital är huvudägare. Ambitionen är att Tage Lindblom skall fortsätta att utvecklas och vara en betydelsefull aktör på den svenska storhushållsmarknaden under många år framöver.​

 

Se filmen om Tage Lindblom:

 

 

Tage Lindblom® All rights reserved