Friterad risgrynsgröt
Risgrynsgröt
8 dl grötris *60003
4 dl vatten
2 kanelstång
1 tsk salt
6 dl mjölk
Socker
Pannkakssmet
8 ägg
6 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fritering
5 dl matolja
1 dl socker
2 tsk kanel
Servering
Jordgubbssylt *26271
Gör så här
Risgrynsgröt
Koka upp ris, vatten, kanelstång och salt i en kastrull. Låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt mjölken och rör om. Koka upp och låt svälla på svag värme under lock i 30 minuter. Gröten ska vara fast nog att forma till bollar. Smaka av med socker. Låt gröten svalna och forma sedan bollar av den. Ställ in bollarna i frysen i minst en timme.
Pannkakssmet
Blanda äggen med hälften av mjölken, mjölet och salt i en skål. Vispa smeten klumpfri och späd med resten av mjölken. Låt svälla en stund.
Bollar
Ta ut bollarna ur frysen. Doppa dem i pannkakssmeten två gånger. Hetta upp oljan till 170 grader. Fritera bollarna i omgångar i 2-4 minuter, tills de fått gyllenbrun färg. Ta upp bollarna med hålslev och lägg på hushållspapper. Blanda socker och kanel. Vänd de friterade bollarna i sockerblandningen. Låt dem svalna en aning. Servera med jordgubbssylt.