Svart bönsoppa med rostad majs
10 portioner
0,5 dl olivolja till stekning
150 g tärnad rödlök
150 g tärnad selleri (allergen som kan bytas mot tärnad kålrot)
250 g tärnad morot
1 kg Bonduelle Easy-bag svarta bönor *19060
2 msk pressad vitlök
2 msk tomatpuré
1 tsk hela fänkålsfrö
2 msk spiskummin
2 msk torkad oregano
1,2 liter vatten
3 msk grönsaksbuljong, pulver
1 kvist persilja (valfritt)
1 dl pressad limejuice
Salt och peppar efter smak
Rostad majs:
150 g Bonduelle Easy-
bag majskorn *19023
1 msk rapsolja
1 krm salt
Till servering:
Gräddfil (alt. växtbaserad fraiche), örter, tärnade färska tomater och rostad majs. Serveras självklart med ett gott bröd att skopa upp soppan med!
Gör så här
Lägg den avrunna majsen på ett ugnsbleck, ringla över lite olja och smaksätt med salt. Rosta majsen på 200 °C i cirka 10 - 12 minuter, eller tills den får en fin rostad färg. Låt svalna.
Tillsätt olivoljan i en stor kastrull. Stek lök, selleri och morötter mjuka i cirka 5 minuter. Lägg i svarta bönor, vitlök, tomatpuré, fänkålsfrö, spiskummin och oregano. Blanda med lökblandningen och fortsätt att steka en stund. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong. Låt det stå och puttra i cirka 15 - 20 minuter på svag värme. Koka sedan upp till serveringstemperatur, minst 70 °C.
Innan servering, för att få soppan tjockare, kör ett par snabba varv med en stavmixer.
OBS! Det är viktigt att inte mixa sönder alla grönsakerna. Alternativ för att få en tjockare soppa, kan 1/3 av soppan läggas i en annan kastrull/ bunke och sedan mixas med en stavmixer. Häll sedan tillbaka den släta soppan i den stora kastrullen och blanda ihop.
Smaka av med salt, peppar, persilja och lime. Soppan serveras toppad med rostad majs och tärnade tomater. Gräddfil är gott som tillbehör och bröd kan serveras vid sidan av.