Växtbaserad moussaka
10 portioner
800 g skalad, kokt, skivad potatis
500 g tinad Bonduelle frysta grillad aubergine *18005
100 g tärnad rödlök
500 g vegetarisk färs
25 g pressad vitlök
2 tsk torkad eller färsk mynta
2 tsk oregano
800 g krossad/passerad tomat
2 msk vetemjöl (alt. potatismjöl)
5 dl växtbaserad fraiche
200 g riven växtbaserad ost
3 msk rapsolja (till att smörja blecket)
Salt och peppar efter smak
Till servering:
Sallad av eget val och vegansk tzatziki
Gör så här
Koka potatis tills den är mjuk. Häll av och låt svalna.
Stek lök i en kastrull tills den mjuknar. Tillsätt vegetarisk färs, vitlök, kryddor och rör sedan ner tomatkross. Koka upp och smaka av. Red av med vetemjöl/maizena (såsen skall vara relativt tjock). Ta bort kastrullen från värmen och ställ åt sidan tills den skall användas.
Sätt ugnen på 200°C. Skiva den färdigkokta potatisen i tjocka skivor.
Smörj ett ugnsbleck med oljan och börja med ett lager potatis, ett lager sås, därefter aubergine, sedan sås igen osv. Upprepa tills all blandning är slut och avsluta med ett lager auberginer. Bred ut den växtbaserade fraichen ovanpå och strö över ost. Sätt in i ugnen i cirka 20 - 25 minuter eller tills osten har fått fin färg och såsen i moussakan bubblar. Använd lock eller ugnsfolie vid behov, så att osten inte blir bränd.